Uusia ajatusmalleja

Aloitetaan siitä mistä kaikki omalla kohdallamme sai alkunsa. Totuttu ja hiljaisesti hyväksytty ajattelumalli meni suunnilleen näin:

”Välttelen ostamista, ja jos joudun ostamaan, yritän löytää käytettyä ja kierrätettyä. Paitsi ulkoilu- ja retkivarusteiden kohdalla. Ne ovat sallittu poikkeus ostaa uutta, hienoa, kallistakin.”

Tämän mukaan oli helppo elää, koska se salli eettisistä puntaroinneista vapautumisen itselle tärkeimpien hankintojen kohdalla. Meistä kummallekaan esimerkiksi töissä käytettävät arkivaatteet tai kodin sisustaminen eivät ole kovin kiinnostavia asioita.

Siinä sitten kiittelimme itseämme ekologisuudesta, kun ostamme harvoin ja kierrätettyä. Paitsi jos oli ulkoiluvarusteista kyse, niitähän saa ostaa. Untuvamakuupussi? No tätähän on kehuttu, click – tilaa. Uudet hiihtomonot. Lämpökerrasto. Rinkka. Teltta. Retkiastiat. Vaelluskengät. Kuoritakki. Lumikengät. Hei Marmotia tarjouksessa, tarvitsisinkohan mä jotain?

Tajusimme tekopyhyytemme määrän. On helppo olla ekologinen ja harkitseva kuluttaja sellaisten asioiden kohdalla, jotka eivät ole itselle tärkeitä.

Tämä blogi tulee sisältämään omien kulutustottumustemme kriittistä arviointia. Esittelemme kestäviksi arvoimiamme tuotteita, ja nostamme esiin kotimaisia yrityksiä. Haluamme kannustaa etsimään vaihtoehtoja ihan jokaiseen hankintaan: isoihin, pieniin, poikkeuksellisiin ja autopilotilla toistuviin.

Eettiset puntaroinnit ovat aina lopulta henkilökohtaisia arvovalintoja. Onko parempi tukea kotimaista yrittäjää vai luomu-eko-sertifioitua tuottajaa? Entä jos kotimainen yritys teettää tuotteensa kaukomailla, mutta kuitenkin työllistää myös paikallisesti ja kotiuttaa voitot Suomeen? Onko se parempi vai huonompi valinta kuin vaikkapa norjalainen yritys jonka koko tuotantoketju on paikallinen?

Blogi ei pysty tarjoamaan yksiselitteisiä suosituksia asioista jotka viimekädessä riippuvat kunkin omista arvoista. Meidän arvolistallamme korkealla ovat kestävä tuotantotapa ja kotimaisuus, tai vaihtoehtojen laajentamiseksi eurooppalaisuus. Täydellisten ratkaisujen puuttuessa pyrimme valinnoissamme oikeaan suuntaan. Joskus voi käydä niinkin, että vaikka täydellinen ratkaisu olisi olemassa, se on esimerkiksi hinta- tai muista käytännön syistä ulottumattomissamme. Joskus joutuu tyytymään toiseksi parhaaseen ja riittävän hyvään. Jokainen eettisyyden ja kestävyyden lähtökohdista harkittu ostopäätös on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

DSC_0841

2 vastausta artikkeliin “Uusia ajatusmalleja”

  1. Oletko harkinnut vaatteiden tekemistä itse? Esimerkiksi kotimainen pieni putiikki Shelby myy kaavoja ja materiaaleja. Rahaakin voi säästyä aika merkittävästi ja valmiudet varusteiden korjaamiseen itse kasvaa aika lailla kun tekee alusta alken omin pikku kätösin. Esim. Polartec Power Stretch fleece maksaa 9e/m ja huppariin sitä menee n. 2 metriä. Vastaavasti Partioaitasta täysin samasta kankaasta tehty huppari voi maksaa parhaimmillaan 180e.

    Tykkää

    1. Kiitos näin jälkikäteen hyvästä kommentista 🙂 Tätä itse tekemisen vaihtoehtoa olen pyöritellyt mielessäni paljonkin ja täytyy siitä ajatuksia laittaa kirjoituksen muotoonkin. Esimerkkisi on todella herättelevä… Ja oikeastaan juuri siitä koko tässä blogissa on kyse: Mistä haluamme maksaa ja kenelle?

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s