Nanso: Kotimaista vielä hetken?

Valehtelematta ensimmäistä kertaa ikinä aloimme miettiä, mistä ostamme sukat ja alusvaatteet. En tiedä kehtaanko kertoa, mutta voin sanoa, että kotimaisuus ja kestävyys eivät ole ensimmäisiä määreitä joilla kuvailisin tyypillisiä ostopaikkoja. Häpesin hetken, ja aloin sitten selvittää kotimaista tarjontaa.

Jäljet johtivat ensimmäisenä Nansoon. Nanso Group Oy kattaa Nanso-tuotemerkillä myytävien trikoovaatteiden lisäksi kokoelman alusvaate- ja sukkahyllyistä tuttuja brändejä: FinnWear, Black Horse, Vogue, Norlyn, Amar.

Hyvät uutiset: Yhtiöillä on omia tehtaita Suomessa ja Virossa. Nanso Group on perinteikäs perheyritys, ja yhtiön verkkosivujen perusteella vastuullisuus (taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristö) nähdään keskeisenä osana toiminnan suunnittelua sekä viestintää.

Huonot uutiset: 8. joulukuuta julkaistun tiedotteen mukaan Nokian tehdas suljetaan ja tuotanto siirretään Viroon syksyn 2016 aikana. Nokian tehtaalla on neulottu ja käsitelty kaikki Nanso-tuotemerkillä myytävien vaatteiden kankaat. Myös Tornion tehtaan jatkosta keskustellaan, eikä sen kohtalo ole vielä selvillä kirjoitushetkellä.

Yhtiö kertoo nettisivullaan, että vuonna 2013 sen myymistä tuotteista 59% valmistettiin omilla tehtailla Suomessa ja Virossa, 11% ostettiin alihankintana EU-maissa sijaitsevilta tuottajilta, ja 31% EU:n ulkopuolelta ”riskimaista”). Kysyin yhtiön vastuullisuusasiantuntijalta, mihin suuntaan osuudet ovat tuon jälkeen kehittyneet, ja millainen näkemys yhtiöllä on kehityksestä Suomen tehtaiden mahdollisen sulkemisen jälkeen.

Saamani vastauksen mukaan osuuksissa ei ole sittemmin tapahtunut merkittäviä muutoksia, eikä sellaisia ole tiedossa myöskään tämän vuoden jälkeen. Tehtaiden sulkeminen Suomessa tarkoittaa siis ainakin aluksi vain lähituotannon keskittymistä Viroon, eikä kaukomailta tuonnin osuus ole vähenemässä muutosten myötä.

Kovin korkeaan kotimaisuusasteeseen Nanson tuotemerkit eivät siis taida päästä, etenkään jatkossa. Siitä huolimatta yhtiö tuntuu aiempien ostopaikkojen – erinäisten kansainvälisten halpaketjujen – rinnalla ainakin asteen tai pari vastuullisemmalta valinnalta.

Vaatteet ja muut rätit Siilastuvalla
Vaatteet ja muut rätit Siilastuvalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s